GGZ-organisaties eisen vandaag in de Haagse rechtbank meer geld van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Ze waarschuwen voor onveiligheid en willen daarom een hogere vergoeding dan het ministerie biedt. Het gaat hier om organisaties die geestelijke gezondheidszorg verlenen aan patiënten die strafbare feiten hebben gepleegd, zoals’s tbs’ers.
Een van de eisende partijen is Fivoor, de instelling die onder meer de tbs-kliniek in Den Dolder runt. Die kwam in opspraak nadat cliënt Michael P. in 2017 de 25-jarige Anne Faber om het leven bracht. Tijdens zijn verblijf in Den Dolder zijn grote fouten gemaakt, bleek vorig jaar uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).
“Aan alle kanten werken we er hard aan om verbeteringen door te voeren, om te voldoen aan de hoge verwachtingen die de samenleving heeft”, vertelt Fivoor aan het ANP. “Dat lukt niet als er geen redelijke vergoeding tegenover staat.”
De behandeltarieven voor 2020 zijn naar beneden gegaan. Forensisch polikliniek de Waag zou er 10% op achteruit gaan dit jaar, vertelt Hoofd Behandelzaken Larissa Hoogsteder in Trouw.
Datzelfde geldt voor andere GGZ-organisaties die psychiatrische zorg bieden aan criminelen. Duizenden ex-gedetineerden zijn op deze zorg aangewezen. De organisaties wijzen in de rechtszaak vandaag op de toegenomen kosten van de geestelijke gezondheidszorg. Ze vrezen dat de kwaliteit van de behandelingen achteruit zal gaan.
Vanuit de zorgsector is er veel steun voor het kort geding. Zeven andere GGZ-organisaties hebben zich bij de zaak aangesloten.
Dit nieuwsbericht verscheen eerder op NurseStation.nl.