Een biertje drinken met je vrienden, een cocktail in de stad of een wijntje bij het eten. Hartstikke gezellig natuurlijk, maar sinds bijna drie jaar moet je daar in Nederland 18 jaar voor zijn. In Amerika ligt de leeftijd nog veel hoger: onder de 21 jaar mag je geen druppel alcohol drinken. Is dat belachelijk, of kunnen we er stiekem nog wel iets van leren?

Alcohol komt overal voor: in series, films, reclames.. We vinden het allemaal doodnormaal dat je in het weekend een paar biertjes drinkt. Maar een paar biertjes worden al snel heel veel biertjes, en dat terwijl we misschien een beetje vergeten zijn dat het echt wel een vorm van drugs is. Sommige mensen zeggen zelfs dat alcohol slechter voor je is dan harddrugs! De leeftijd omhoog gooien naar 18 jaar was daarom een poging om ervoor te zorgen dat jongeren minder gaan drinken, maar het lijkt nog niet helemaal te werken zoals de overheid had gehoopt.

Jongeren gaan nu steeds vaker thuis indrinken, ergens in de kelder of in een schuur. Omdat er dan niemand bij is die de boel een beetje in de gaten houdt, kan dat best gevaarlijk worden. Dit jaar bleek namelijk zelfs dat er meer minderjarige comazuipers in het ziekenhuis beland zijn dan voor de leeftijdsverhoging! Sinds 2006 is het aantal jongeren met een alcoholvergiftiging namelijk verdubbeld. Als die paar jaar bij ons al niet zo goed uitpakken, dan kun je je bijna niet voorstellen dat 21 jaar in Amerika wel zou werken.

Amerika

Jack Naron is een 21-jarige student en woont in het superzonnige Miami. Officieel mag hij net drinken, maar op het strand onder de palmbomen gebeurde dat al jaren voordat het mocht. De grens van 21 jaar is volgens hem veel te hoog. “Zeker als je gaat studeren kom je toch wel aan drank. Dat is niet zo moeilijk. Feestjes heb je overal, vrienden die ouder zijn ook. En als je niet meer thuis woont wordt het nog makkelijker.”

Maar: echt uitgaan in kroegen en clubs zit er in Amerika niet in. Want ook al zou je de hele avond cola drinken, je komt er simpelweg niet binnen. Dat maakt het voor de barmannen een stuk makkelijker, want die hoeven niet bij elke bestelling te checken hoe oud je bent. Neppe ID-kaarten vind je daarom overal. “Bijna al mijn vrienden hebben wel een fake ID”, vertelt Jack. “Meestal kom je daar ook gewoon clubs mee binnen.” Hij ziet hetzelfde gebeuren als nu in Nederland. “Er is minder toezicht en daardoor ontstaan er gevaarlijke situaties. En trouwens, drinken is een stuk cooler als het niet mag, dus ik geloof dat het alleen maar tegenwerkt. 21 jaar is veel te hoog.” Zijn vrienden zijn het daar helemaal mee eens.

Onderzoek

Maar toch is die leeftijdsgrens niet helemaal verkeerd. De wet werd in 1984 ingevoerd en de eerste jaren werkte het daar ook niet. Door de jaren heen is dat wel veranderd. Volgens onderzoeker William DeJong komt dat omdat jongeren er beter aan gewend zijn, er meer les over gegeven wordt en ze minder snel met alcohol gezien durven te worden. Twintigers vinden het dan wel belachelijk, maar uit onderzoek blijkt dat Amerikaanse jongeren door deze wet pas later beginnen met drinken. 54 procent van de eindexamenscholieren dronk in 1991 al alcohol, maar in 2015 was dit nog maar 35,3 procent. En dat redt levens. Er zijn minder auto-ongelukken, minder gevechten en minder comazuipers. 18 jaar is dus nog helemaal zo gek niet, maar het duurt gewoon even totdat we eraan gewend zijn.